Home » Featured, Fotografi, Guides, Photoshop, Tips

Beskæring af fotos i Photoshop – Download Gratis Adobe Photoshop Action

20 June 2010 No Comment

Mad Foto Rejer Beskæring Crop Photoshop Lightroom Action Gratis DownloadEn af de funktioner som jeg syntes Adobe Lightroom gør uendeligt meget bedre end Adobe Photoshop er beskæring. I Adobe Lightroom fungere det ved man sætter rammen for hvor stort man vil have sit endelige foto og derefter kan bevæge og rotere fotoes rundt i rammen. Derudover har Lightroom også guides i rammen der hjælper med at komponere fotoet i forhold til tredjedelsreglen / rule of thirds. I Adobe Photoshop er det rammen man bevæger rundt og der er ingen guides til at hjælpe med komposition. Det vil sige, det er der ikke standard men du kan få det med min gratis beskærings/crop action til Adobe Photoshop.

Som sagt bryder jeg mig ikke specielt om beskæring/crop funktionen i Adobe Photoshop. Derfor har jeg lavet en Photoshop Action som jeg gerne vil dele med jer der måtte finde den interessant. Du finder linket til download i bunden af artiklen.

Først en forklaring på hvordan min Photoshop Action virker

Scenariet er at du har et billede du gerne vil beskære til en specifik størrelse. Som udgangspunkt kan du bruge beskærings/crop funktionen i Adobe Photoshop men den er ikke særlig hjælpsom, slet ikke i forhold til den samme funktion i Adobe Lightroom. Her kommer min Photoshop Action ind i billedet.

Mad Foto Rejer Beskæring Crop Photoshop Lightroom Action Gratis Download

Original billede før beskæring

Vi starter med det originale billede. Her er det gjort noget mindre for at jeg kan vise det her på bloggen så forstil dig at det er ca. 3000 pixel x 4500 pixel eller deromkring. Det er stort og jeg vil gerne beskære det til 533 pixel x 800 pixel så jeg kan vise det her på bloggen. Ud over at beskære vil jeg også gerne rotere det en smule.

Start min Adobe Photoshop beskæring/crop Action og du er godt på vej.

Mad Foto Rejer Beskæring Crop Photoshop Lightroom Action Gratis Download

Ny fil

Det første du bliver bedt om er at indtaste dimensionerne for din beskæring. Husk også at vælge opløsning. 96 pixel/inch er alt rigeligt til skærmen men hvis du skal printe skal du vælge en noget større opløsning. Tryk OK

Mad Foto Rejer Beskæring Crop Photoshop Lightroom Action Gratis Download

Start beskæring

Det næste der sker at der laves en ny fil i den størrelse du indtastede. Den nye fil har guides placeret for hver 1/3, både vertikalt og horisontalt. Her kan du trykke CTRL+0 for PC eller CMD+0 for Mac for at zoome så du kan se hele dit foto.
Tag fat i et hjørne med musen og gør dit foto mindre. Hold SHIFT nede for at låse bredde og højde forholdet så dit foto ikke bliver mast. Placer musen lige uden for et hjørne og tryk på knappen for at rotere dit foto.

Mad Foto Rejer Beskæring Crop Photoshop Lightroom Action Gratis Download

Beskæring færdig

Her er jeg færdig med at beskære mit foto. Jeg har fået placeret mit fokus punkt på krydset mellem den sidste horisontale tredjedel og den sidste vertikale tredjedel. Tryk Enter for at lade Photoshop beskæring/crop Action køre videre.

Mad Foto Rejer Beskæring Crop Photoshop Lightroom Action Gratis Download

Færdig resultat med guides

Det endelig resultat med guides så man kan se hvordan billedet er beskåret i forhold til tredjedelsreglen/rule of thirds. Min Photoshop Action fjerner automatisk de 4 guides men du kan vise dem igen ved at trykke CTRL+; på PC og CMD+; på Mac.

Mad Foto Rejer Beskæring Crop Photoshop Lightroom Action Gratis Download

Den endelige resultat

Download min Adobe Photoshop Action til beskæring her

Du må meget gerne lade mig vide via kommentarerne om du syntes denne Photoshop Action kan bruges. Jeg bruger den selv i midt daglige arbejde men derfor kan der jo godt være andre og smartere måder at beskære på i Photoshop.

God fornøjelse.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.